Oldalak

2012. december 9., vasárnap

Egészséges adventi naptár 2.

Advent első hete a megtisztulásról és feltöltődésről szólt. A második hetet az ünnepi előkészületeknek szenteljük. A lakás dekorálása és az erőnlét fokozása mellett jut időnk arra is, hogy másokra is gondoljuk. 

8. nap: A fenyőfák legjobban természetes élőhelyükön pompáznak, ott érzik jól magukat. Nemcsak az erdőkben szépek, hanem a kertekben is kedvelt dísznövények. A fenyőfélék gyógyhatása is már az ókor óta ismert. Elsősorban a fenyők hajtásait, tobozát, kérgét használják különböző légzőszervi és reumás panaszok enyhítésére, szirup, illóolaj vagy tea formájában. A fenyőfélék közül főként az erdeifenyőt használják gyógyászati célokra. Népi orvoslásunk ezen kívül még a luc-, jegenye- és vörösfenyőt is alkalmazza. Az erdeifenyő illóolajai számos olyan hatással bírnak (fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, köptető), amelyek hatékonnyá teszik légzőszervi megbetegedések és mozgásszervi problémák gyógyítására. Feldolgozás nélkül is gyógyító erejűek, nem véletlen, hogy a tüdőszanatóriumokat gyakran építik fenyőerdők közepére. Ismerjük meg a fenyőfajtákat! http://www.zalaifenyo.hu/fenyofajtak

9. nap: Tanuljunk meg egy új ászanát! Gyakoroljuk a hősi pózt! Erősíti a láb izmait, fejleszti a koncentrációt és az önbizalmat. Segít, hogy ellen tudjunk szegülni a negatív hatásoknak, és megőrizzük lelki békénket. :)



10. nap: Készítsünk természetes díszeket! A karácsonyi hangulat megteremtéséhez nem kell fákat kidönteni, költséges díszekre és lámpákra költeni. Az ünnep bennünk születik. 


11. nap: Gondolj másokra, segíts a rászorulókon! A legkisebb figyelmességnek is nagyon örülhet valaki. Néhány cím: http://ciposdoboz.huhttp://www.mikulasgyar.hu, http://www.maltai.hu.


12. nap: Ismerjük meg a vaníliát! A karácsonyi illatok egyik elmaradhatatlan kelléke a vanília. A különösen hosszú termésidő és a megfelelő aroma előállításához szükséges, bonyolult eljárás miatt az igazi vanília nagyon drága. Sokkoló lehet, de az általunk fogyasztott vanília 90%-át szintetikus úton állítják elő. http://fuveszblog.blogspot.hu/2011/12/kedvencunk-vanilia.html

13. nap: Bontsunk fel egy üveg házi lekvárt, amely felidézi a nyár pozitív energiáit! A gyümölcsökből készült lekvároknak magas a rosttartalma, amely jótékonyan hat az emésztésre. A különböző gyümölcsök különféle hatással bírnak. A piros és fekete gyümölcsök vas- és antioxidáns-tartalma magas. A szilvalekvár vértisztító és hashajtó, a sárgabarack vízhajtó, méregtelenítő hatású.

14. nap: Egy pohár forralt bor mellett gondoljuk át, mire lehet még szükségünk az ünnephez, ne hagyjunk semmit az utolsó pillanatra. Ahogy közeleg a karácsony, úgy engedjük át magunkat az ünnepnek. A fahéj ismert afrodiziákum és zsírégető hatású. A szegfűszeg antibakteriális és javítja az emésztést. A forralt bort ízesítsük naranccsal vagy aszalt szilvával.